Lütfen giriş yapın.
Üye değilseniz sitemizden tam anlamıyla yararlanmak için kayıt ol kısmından üye olunuz.
Üye olduktan sonra e-mail hesabınıza gelen
aktivasyon kodunu tıklamanız yeterlidir.
Lepistes 11210


Join the forum, it's quick and easy

Lütfen giriş yapın.
Üye değilseniz sitemizden tam anlamıyla yararlanmak için kayıt ol kısmından üye olunuz.
Üye olduktan sonra e-mail hesabınıza gelen
aktivasyon kodunu tıklamanız yeterlidir.
Lepistes 11210

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

       Hoşgeldiniz :
En son ziyaretiniz : Perş. Ocak 01 1970
Mesaj Sayınız : 16


5 posters

    Lepistes

    MURAT SEL
    MURAT SEL
    ÜYE
    ÜYE


    Aktiflik Aktiflik :
    Lepistes Back_title175 / 999175 / 999Lepistes Back_catg2

    Lepistes Empty Lepistes

    Mesaj tarafından MURAT SEL Çarş. Ağus. 24 2011, 11:18

    [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

    Lepistes

    Hareketlilikleri ,renkleri ve her zaman çokca yavru bırakmaları sayesinde bir çoğumuzun sevdiği balıklar içerisinde yer alan lepistesler bir dönem bütün akvaryum severlerin yetiştirdiği balık türlerinden olmuştur.

    Ana vatanı Orta Güney Amerikanın kuzeyi ve Amerika olarak bilinir ve hemen her türü Asya, özellikle Singapur’da büyük havuzlarda çogaltılıp beslenirler ve de tüm dünyaya sevk ederler.
    Doğada çok daha az çeşidi bulunan lepistesler yıllarca daha sağlıklı su koşulları,yüksek kaliteli yemler ve gösterilen alaka yüzünden bugünkü yerlerine sahip olmuşlardır.Dünya standartlarındaki lepistes kulüpleri şu anda akvaryumlarda yer bulan lepistesleri kuyruk vücut renklerine ve varyetelerine göre ayrıştırılmış olup, bunun sebebi ile yarışmalarda ve gösterilerde bu ölçütler doğrultusunda değerlendirme yapılmaktadır.1800’lü senelerin sonlarına doğru akvaryumlarımızda görmeye başladığımız lepistesler şu anda vahşi atalarına görecelik anlamında pek de benzememekle beraber karakteristik özelliklerini korumayı başarmışlardır.

    Su Koşulları:

    Farklı su koşullarına kabullene bilen lepistesler daha ziyade sert suları severler. Oysaki hepimiz bugüne kadar bitkili akvaryumlarda yetiştirmeye alıştığımız lepistesleri sert suda bakmayı düşünmemiş olabiliriz. Gelişim süreci boyunca ph 7 ila 8 civarında olmalıdır. Su sertliğindeki dalgalanma lepisteslerin direncini aşagı çekerek sağlık problemleri yaşamalarına sebep olabilir. Bu nedenle sabit su sertliğini tavsiye edilir.

    Lepistes akvaryumlarında maksimum su sıcaklığı 24 ila 26 derece tutulmalıdır. Ancak 16 ile 32 derece arasındaki sıcaklıklara da olumlu davranışlar gösterebilirler. Fakat yüksek sıcaklık oranlarında ömürlerinin daha da kısalacağını göz ardı edilmemesi önemli bir noktadır.

    Yavruların düzenli beslenmesi gereken ilk gelişim döneminde suyun sıcaklığı oldugundan biraz daha yüksek tutulabilir. 4 ila 6 hafta sonra ısı azar azar gereken değere göre ayarlanmalıdır.

    Beslenme:

    Bir gün içinde 3 kez yemleme lepistesler için öngürülen bir ölçüdür. Verilecek yem miktarı beslenen balık adetine göre farklılaşır. Ancak tüm akvaryum balıklarında olduğu gibi 5 dk içersinde tüketecekleri miktarda yem vermeye dikkat edilmelidir.Aksi halde aşırı yemlemeden oluşan su değerlerinde oynamalar ve kirlenme balıkların sağlığınıda olumsuz yönde etkiler.

    Ortalama 5 ay zarfında olgun balıklar haline geldikten sonra beslenmeye daha dikkat etmek gerekir. Hiç bir zaman doygunluk hissi oluşmayan bu balıklarda erişkin duruma geldikten sonra verilen yem oranında yarı yarıya bir oranda azaltma yapılmalıdır. Özellikle erkeklerin karın bölgeleri şişkin olması halinde aşırı yemleme yapıldığını anlarız.

    Tuzlu su karides yavruları (Baby Brine Shrimps),mikro kurtlar ve yumurta sarısı bu türün en besleyici yemler içerisinde sıralansa da lepisteslerin diyetleri çok geniş bir yelpazede gözlemlenebilir.

    Canlı yemler temel yağları, yüksek besin değeri, içeriğindeki amino asitler ve suda yaşayabilmeleri sayesinde kirliliğe yol açmamaları sebebi ile özellikle balık yemleri içerisinde en çok tercih edilenlerden birisidir.Fakat bu ürünleri herzaman bulmak imkansız. Bu sebeple hobiciliğin gelişimine, bireyler arasında bu yemlerin paylaşılmasına ve akvaryumcular aracılığı ile toptan getirtilmesine olan ihtiyaç oldukça büyüktür.

    Bunların yanı sıra dondurulmuş kuru canlı yemler ikinci tercihlerden olmalıdır. Dondurulup,nemden soyutlanıp paketlendiği için besin değerinin hemen hemen hepsini koruyabiliyorlar. Pul yemler de en az dondurulmuş ve kurutulmuş yemler kadar besin değeri fazladır. Pul yem tercih adilirken dikkat edilmesi gereken şey içerisindeki vitamin katkılarıdır.

    Dana Yüreği:Sinirlerinden ve derisinden ayrılmış aynı zamanda Temizlenmiş,sarımsak ilave edilerek rendelenmiş dana yüreği küçük parçalar şeklinde dondurulup yem olarak verilebilir. Özellikle ucuz bir ürün olması sebebi ile yavruların beslenmesinde tercih sebebidir.

    Kan kurdu:belli aralıklarla besleyici özelliğinden dolayı verilebilir.

    Beyaz Kurt

    Sivrisinek Larvası: Su birikintileri üzerinde görünen bu larvalar en doğal ve en kolay lepistes yemi olarak düşünülebilir.Bulundukları ortamları düşünücek olursak lepistesler ve benzeri balıklar sivrisinek ıslahında kullanılmak amacı ile beslenebilmektidir.Evin dışında veya balkonda küçük kaplar içersinde göl veya dere suyu ile aşılanmış su yardımı ile bu larvaları elde etmek son derece basittir.Fakat detaylara burada anlatmayacağım.

    Dondurulmuş Plankton

    Tubifex:Son derece besleyici olmasına ve balıkların büyük bir iştahla yediği besinlerden olmasına rağmen akvaryuma temizlenmeden konulmamalıdır.Bu canlılar genelde atık suların döküldüğü su yataklarında veya dere ağızlarında yaşadığı için taşıdığı bakteriler ölümcül hastalıklara sebep olabilirler.

    Alg:Güneş alan yüzeylerde meydana gelen yeşil algler lepisteslerin ihtiyaç duydukları D,E,B,C, vitaminleri almalarına olanak sağlar.Bu sebeple akvaryum içinde yapılamasa bile dış ortamda suni olarak yosunlandırılmış kayalar zaman zaman akvaryum ortamına koyularak balıkların kayalar üzerindeki algleri toplamaları sağlanır.

    Spiriluna:Besleyici asitler,Zengin protein, A ve B vitaminleri, kalsiyum ve demir ihtiva etmesi sebebi ile deri hastalıklarından korunmalarına, renklerinin daha canlı ve parlak olmasına ve balıkların yüzgeçlerinde meydana gelebilecek rahatsızlıklara karşı koymasına yardımcı olur.

    Pul Yemler:Çok geniş bir yelpazesi olan pul yemleri alırkenseçici olmak gerekir.İçeriğindeki bitkisel ve hayvansal proteinlerin yanı sıra eklenen vitaminler seçimlerimizde bize yol göstermelidir.

    Erkek Dişi Ayrımı :Erişkin boya ulaşan lepisteslerde göz alıcı kuyruk boyları ve renk sayesinde dişi ve erkek ayrımı yapmak basit olsa da 4 haftalık yavrularda bu ayrımı yapmak daha zor olabilir. Aşağıdaki resimlerden de anlaşılacağı gibi dişi olan yavruların karın bölgesinin altında siyahımsı bir nokta oluşur. Yavrular büyüdükçe bu alan daha da meydana çıkarken erkek olanlarda karın bölgesinde her hangi bir farklılık olmaz.Aynı batım yavrular arasında dişi olarak belirlenenlerin ayrı bir akvaryumda bakılması ileriki zamanlarda daha kaliteli ve sağlam bir ırk oluşturmak için faydalı olabilir.En sağlıklı,gelişimi en göz alıcı en düzgün dişi ile beraber, belirlenen en güzel erkek çiftleştirilerek daha güzel, ırkının belirgin özelliklerini tam olarak taşıyan lepistesler türetilebilir.
    Anaçların Seçilmesi :Ortalama 10 ila 18 hafta arasında dişiler ve erkekler erişkin form ve boya ulaşmış olurlar. Türlerine göre bu süre daha erken veya daha geç oluşabilir. Kaliteli bir erkeği yüzgeçlerine, rengine,vücut formuna, kuyruk formuna ve ebatlarına bakarak ayırt etmemiz gerekir. Dişilerde ise düzgün türe uygun kuyruk rengi ve vücut şekli göz önüne alınmalıdır.Bu sebeple güzel bir ırk elde etmek için ilk adımlar atılmış olur. Yavru alınacak akvaryumda tavsiye edilen balık sayısı3 dişi, 2 erkek şeklindedir.Fakat erkeklerin agresifliğine ve durumuna göre dişi sayısında artış oluşturulabilir.

    SERDAR KÖSE
    SERDAR KÖSE
    ÜYE SORUMLUSU


    Aktiflik Aktiflik :
    Lepistes Back_title340 / 999340 / 999Lepistes Back_catg2

    Lepistes Empty Geri: Lepistes

    Mesaj tarafından SERDAR KÖSE Salı Ağus. 30 2011, 22:12

    en sevdiğim balık türlerinden sağol paylaşım için
    mustafa güney
    mustafa güney
    SÜPER MODERATÖR


    Aktiflik Aktiflik :
    Lepistes Back_title310 / 999310 / 999Lepistes Back_catg2

    Lepistes Empty Geri: Lepistes

    Mesaj tarafından mustafa güney Salı Ekim 04 2011, 01:49

    teşekkürler
    tolga varan
    tolga varan
    ÜYE
    ÜYE


    Aktiflik Aktiflik :
    Lepistes Back_title249 / 999249 / 999Lepistes Back_catg2

    Lepistes Empty Geri: Lepistes

    Mesaj tarafından tolga varan Ptsi Kas. 21 2011, 14:55

    kuyrukları çok güzel
    ahmet korkmaz
    ahmet korkmaz
    ÜYE
    ÜYE


    Aktiflik Aktiflik :
    Lepistes Back_title200 / 999200 / 999Lepistes Back_catg2

    Lepistes Empty Geri: Lepistes

    Mesaj tarafından ahmet korkmaz C.tesi Mayıs 19 2012, 00:43

    bilgi için sağol

      Forum Saati Paz Nis. 28 2024, 14:17